Waar kom je vandaan?

 

Iedere organisatie kent een start: waar eerst niets was, is iets gemaakt. Deze start vormt het fundament van de organisatie nu, ook vele decennia en fusies later. Erkennen van de oorsprong legt een verbinding tussen toen en nu. De oude passie en idealen van toen kunnen dan de huidige organisatie voeden, ook als deze inmiddels een andere koers is ingeslagen.  

Ook voor huisartsenpraktijken en gezondheidscentra geldt: ooit is iemand begonnen met een eerste patiënt en heeft daarmee het fundament gelegd waarop de praktijk kon groeien.

Een huisarts is vele jaren geleden als solist begonnen. Mede onder druk van zorgverzekeraars en overheid heeft hij zich aangesloten bij een groot gezondheidscentrum, waar vele vormen van eerstelijnszorg geboden worden. Er werken veel mensen bij het gezondheidscentrum. Naast hulpverleners en zorgaanbieders ook allerlei ondersteunende en administratieve medewerkers. er zijn regels, procedures en overleggen om alles in goede banen te leiden. De patiënt lijkt al lang niet meer centraal te staan. ‘Vroeger kende je gewoon nog al je patiënten, tegenwoordig moet je al informatie uit het dossier halen en hopen dat de informatie compleet is.’

Wat aandacht krijgt, hoeft niet om aandacht te schreeuwen. Deze huisarts stond jaren geleden aan de basis van het huidige gezondheidscentrum. Dat het gezondheidscentrum uit onder andere zijn praktijk ontstaan is, daar staat nu niemand meer bij stil. Laat staan dat er aandacht is voor de passie en de drijfveren van deze huisarts waarmee hij zijn praktijk vanuit het niets heeft opgebouwd. Terwijl – net als vroeger – nog steeds de patiënt centraal staat in de huisartsenzorg.

Stilstaan bij de geschiedenis van het gezondheidscentrum zorgt voor een basis onder de organisatie. Je erkent de mensen – huisartsen, assistentes en andere medewerkers – die ooit vanuit het niets een of meer praktijken hebben neergezet. Dan worden de passie, de ambitie en idealen waarmee ze dit gedaan hebben ook in deze tijd weer voelbaar, en geven ze nieuwe energie aan het gezondheidscentrum. Energie die hard nodig is in deze tijd van snel opeenvolgende veranderingen.

Aandacht voor de oorsprong gaat heel goed samen met vernieuwing en vooruitgang. Juist als je je bewust bent van waar je vandaan komt, kun je je weg kiezen. Doorgaan op de oorspronkelijke weg, of met respect van richting veranderen.

En hoe zit het met jouw praktijk? Wanneer is jouw praktijk opgericht en door wie? En op welke manier sta je daar nu nog bij stil? Deel je ervaringen hieronder.