Missie en visie

missie en visie: eigenheid van je praktijkWat

Belangrijke voorwaarde om in een huisartsenpraktijk als team te functioneren is een gezamenlijke visie. Een visie geeft richting aan iedere beslissing die genomen wordt. Het vergroot daarmee de betrokkenheid van alle teamleden bij de praktijk en daarmee hun zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Missie en visie geven antwoord op de vragen waar je voor staat en waar je voor gaat. Wat zijn je kernwaarden? Wat wil je bereiken? Hoe onderscheidt je je van andere praktijken?

Wie

De praktijkhouders zijn primair verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de visie en missie: zij bepalen immers waar ze heen willen. Het is vervolgens de kunst om de rest van het team mee te nemen in hun gedachtegoed, zodat het een gezamenlijke visie / missie wordt.

Hoe

Tijdens een teamdag kan het enerzijds gaan om het uitwerken van een (nieuwe) visie / missie. Anderzijds kan een bestaande visie / missie geëvalueerd worden: in welke mate brengen we dit daadwerkelijk in de praktijk? In beide gevallen worden conclusies en ideeën vertaald naar concrete afspraken en actieplannen.

 

Meer lezen over dit onderwerp?

  • waar ga je heen: over het ontdekken en formuleren van jullie missie / visie
  • doe wat je zegt: over het evalueren van jullie missie / visie
  • waar kom je vandaan: over je roots – hoe ben je gekomen op de plek waar je nu bent? wat is de historie van jullie praktijk

En een serie over veranderen: