Rondje feedback

Elkaar goede feedback geven is een kwestie van doen. Met de do’s en don’ts in je achterzak samen ervaring opdoen. Met en van elkaar leren wat wel en niet werkt, wat goed gaat en wat nog lastig is.

tijd voor een goed gesprekToch blijkt het vaak lastig om het ook daadwerkelijk gaan doen. Gêne, bang het niet goed te doen, nerveus over de mogelijke reactie van de ander, geen tijd (zoals je weet betekent dat ‘geen prioriteit!’). Allemaal excuses om niet aan de slag te gaan.

Daar brengt deze eenvoudige oefening verandering in. In een half uur speeddatend feedback geven en krijgen laat je ervaren hoe leuk en makkelijk het eigenlijk is. En hoe verbindend het werkt!

Aan de slag

Voorbereiding

  • zet de ruimte in de gewenste opstelling, met genoeg zitjes voor twee personen. Dat kan je trouwens ook met z’n allen doen.
  • maak een groepsindeling, zodat iedereen met iedereen in gesprek komt (klik hier voor een groepsindeling en gespreksrooster voor teams van 3 tot en met 10 personen – en een uitleg hoe je zelf een indeling en rooster maakt voor grotere groepen)

Gezamenlijke start

Heet iedereen welkom en leg uit wat jullie gaan doen: in verschillende rondes in tweetallen feedback geven aan elkaar. Vertel hoe lang een ronde duurt (4 tot 10 minuten: afhankelijk van wat jullie zelf prettig vinden en de beschikbare tijd) en dat halverwege een ronde van rol gewisseld wordt. Hoe groter het team, hoe meer rondes er nodig zijn om iedereen gesproken te hebben!

Als je wilt, kun je nog even de spelregels over feedback geven en ontvangen herhalen of samen een energizer doen (bijvoorbeeld de hooligan). Ook kan het leuk zijn om allemaal blind een Eigenwijsje te trekken – en dat kaartje als positieve boodschap mee te nemen de feedback in.

Feedback geven en ontvangen

De groep deelt zich op in tweetallen. Binnen het tweetal geef je elkaar om de beurt feedback aan de hand van de volgende vragen:

  • wat waardeer je in de ander
  • waarin is de ander echt anders dan jij

De feedbackgever mag voorbeelden geven om de feedback te verhelderen. De feedbackontvanger mag om verduidelijking vragen. Er is GEEN discussie: de feedbackontvanger bedankt voor de feedback.

Halverwege de tijd dat een ronde duurt, wisselen de tweetallen van rol: de feedbackgever wordt nu ontvanger en de feedbackontvanger wordt nu feedbackgever.

Volgende ronde

Na de afgesproken tijd zoekt iedereen zijn of haar volgende gesprekspartner op (zie groepsindeling). Deze nieuwe tweetallen geven elkaar weer feedback (zie vorige stap). Dit herhalen jullie tot iedereen elkaar gesproken heeft. Eventueel kun je halverwege een korte pauze inlassen.

Gezamenlijke afsluiting

Als iedereen geweest is, bespreek je de feedback na. Laat iedereen kort vertellen wat hem of haar het meest geraakt heeft. Ook hier: GEEN discussie!

Maak eventueel afspraken voor een vervolg en sluit dan de bijeenkomst af. Samen opruimen is ook fijn.

 

Meer weten over feedback?

Lees ook mijn drieluik over feedback geven en ontvangen:

 

foto: blueringmedia / 123RF Stockfoto