Ik vergelijk een maatschap wel met een huwelijk. Naast allerlei zakelijke afspraken gaat het ook om jullie dynamiek. De chemie. Dat je met elkaar door één deur kunt. In dit artikel geef ik drie vragen die je helpen een maat te vinden die bij je past.
1. Vullen jullie elkaar aan?
Het is natuurlijk heel verleidelijk om te gaan samenwerken met iemand die net zo is als jij. Jullie zitten schijnbaar moeiteloos op één lijn, hebben aan een half woord genoeg. Jullie echter delen ook dezelfde blinde vlekken en valkuilen. Als team sta je sterker als je elkaar aanvult. De ergernissen komen toch wel.
Eén van de manieren om naar de samenstelling van je team en dus ook je maatschap te kijken, is aan de hand van de Belbin teamrollen.
Een teamrol beschrijft hoe iemand samenwerkt binnen een team. De Britse onderzoeker Meredith Belbin beschreef 9 verschillende teamrollen. Uit zijn onderzoek en experimenten blijkt ook dat succesvolle teams heterogeen zijn en maximaal gebruik maken van de verschillen in het team.
Op internet zijn talloze korte testen te vinden, die je een indruk geven van jouw teamrolprofiel.
2. Hebben jullie dezelfde droom?
Eerder schreef ik al over het belang van een visie voor de huisartsenpraktijk. Drie eenvoudige vragen helpen je om je normen, waarden en dromen expliciet te maken.
- wat vind jij belangrijk in je vak en in je praktijk?
- hoe wil je samenwerken?
hoe ziet over 5 jaar jouw ideale praktijk eruit?
Het vormen of uitbreiden van je maatschap is een goed moment om daar (opnieuw) bij stil te staan. En dan helpen drie extra vragen om helder te krijgen hoe het tussen jullie zit:
- wat is de meerwaarde voor de patiënt van jullie associatie?
- wat is de meerwaarde voor jou en voor je toekomstige maat van jullie associatie?
- wat is het grootste risico van jullie associatie? (voor je patiënt, voor jezelf en voor je toekomstige maat)
3. Wanneer wil je niet met de ander samenwerken?
Iedereen heeft eigen meningen, opvattingen, normen en waarden. Die verschillen kunnen aanvullend zijn (zie het eerdere punt). Sommige verschillen zijn echter onoverbrugbaar.
Maak voor jezelf een lijstje van onderwerpen waarvoor het voor jou essentieel is dat jullie op één lijn zitten. En een tweede lijstje met onderwerpen waarvan je denkt dat verschillende opvattingen de nodige consequenties zouden hebben.
Denk bijvoorbeeld aan personeelsbeleid, aansturen van medewerkers, accrediteren, opleiderschap, euthanasie, etc.
0 Reacties