Kies voor jezelf!

Er wordt dagelijks van alle kanten aan je getrokken: in je praktijk door je patiënten, door teamleden (collega’s, medewerkers), door ketenpartners en andere hulpverleners, door … Iedereen wil een stukje van je tijd, van jou. Wil aandacht, antwoord, een oplossing, de uitslag, … En ook privé wordt er allerlei beroep op je gedaan: door gezinsleden – partner, kinderen, huisdieren, door familie, vrienden en kennissen, door verenigingen en clubs. Ook zij willen allemaal een stukje van je tijd, van jou. Als je niet uitkijk, blijft er niets over voor jezelf.

er wordt dagelijks van alle kanten aan je getrokken

Jezelf wegcijferen als deugd

In de zorg zetten we de patiënt of client centraal. Het is een combinatie van dienstbaarheid als hulpverlener en van autonomie en regie van de patiënt / client. Waar het mis gaat, is als je daarbij jezelf uit het oog verliest. Als je geeft zonder te nemen. Als je je eigen grenzen uit het oog verliest.

Dienstbaar zijn wil zeggen dat je van binnenuit voelt dat je iets voor de ander wilt betekenen. Dat je bereid bent je eigen ideeën, wensen, verlangens, meningen niet op de voorgrond te zetten. Of zelfs tijdelijk ‘op te offeren’. Je doet dat omdat je voelt dat het verstandig is om het te doen. Het is positief voor de situatie, voor de ander, voor de relatie, voor de sfeer, voor het geheel. Dienstbaarheid houdt in dat je geeft zonder dat je iets terugverwacht, verlangt of eist. Het is een welbewuste keuze om je kleiner te maken ten gunste van iets wat belangrijker, groter is dan jezelf. (bron: Petra van der Horst)

Nieuwe deugd: zet jezelf op 1

De eerste regel van EHBO is al sinds jaar en dag: zorg voor eigen veiligheid. Tijdens de veiligheidsinstructie in vliegtuigen wordt keer op keer benadrukt eerst jezelf van een zuurstofmasker te voorzien. Ook in je werk en in je leven gaat deze regel op: zorg eerst goed voor jezelf, alleen dan kun je ook voor anderen zorgen. Want als jij omvalt, heeft niemand meer iets aan je. Dus wanneer de werkdruk toeneemt, is het wellicht een idee terug te schakelen in plaats van een tandje erbij te doen.

En nu jij

Hoe ga jij om met drukte? Schakel je nog een tandje bij of doe je eerder een stapje terug? Deel je ervaringen hieronder.

Meer lezen

De afgelopen jaren schreef ik meerdere blogs met tips hierover: