Hoe was jouw jaar?

Er gebeurt ontzettend veel in een jaar tijd: in december ben je de zomer al vaak vergeten, laat staan dat je nog weet wat er in januari gebeurde. Het is daarom goed aan het einde van het jaar tijd te nemen om het jaar af te sluiten. Om stil te staan bij alles wat er het afgelopen jaar gebeurd is, wat je gedaan en bereikt hebt: het is waarschijnlijk meer dan je denkt. En zo begin je weer met een positief gevoel aan het nieuwe jaar.

 

Hoe was jouw jaar?

Onderstaande 3 vragen helpen je om het afgelopen jaar te overzien.

1. Wat heb je geleerd

Maak een lijst van alles wat je dit jaar geleerd hebt. Welke nieuwe kennis, ervaringen, inzichten en ook levenslessen heb je dit jaar opgedaan. Denk aan trainingen die je gevolgd hebt. En ook aan bijscholingen die je zelf gegeven hebt.

Schrijf niet alleen de grote en ‘belangrijke’ dingen op, maar juist ook de kleine. Deze lijst zal behoorlijk lang zijn :-).

2. Waar ben je trots op 

Maak een lijst van alles waar je trots op bent. Wat heb je dit jaar allemaal bereikt? Wat heb je gedaan (of juist niet)? Welke grenzen heb je verlegd of juist kenbaar gemaakt? Welke persoonlijke overwinningen of wat hebben jullie met de praktijk en met jullie team behaald?

Schrijf ook hier weer grote én kleine dingen op! Laat je verrassen hoe lang ook deze lijst wordt…

3. Waar ben je dankbaar voor

Maak tot slot een lijst van alles waar je dankbaar voor bent. En wie je dankbaar bent. En denk hierbij juist ook aan de dingen die je misschien als vanzelfsprekend ziet – want is dat wel zo? En ook hier: grote en kleine dingen!

Dit zat allemaal in jouw jaar!

Als je echt alles hebt opgeschreven, leg de drie lijsten dan voor je en bekijk ze eens goed. Dit was jouw jaar. Wow.

En nu jij!

Ik ben heel benieuwd hoe jij straks het jaar afsluit. Heb jij een ritueel? En wat levert dat jou op? Schrijf het hieronder op zodat we elkaar kunnen inspireren.