Getrouwd met je maat?

De spanning was te snijden in de praktijk. De huisartsen sloten zich op in hun spreekkamers, zagen elkaar nauwelijks en communiceerden via de assistentes met elkaar. Uiteindelijk bleken de verschillen onoverbrugbaar en besloten ze de maatschap op te heffen. Nu hebben ze allebei hun draai gevonden in een andere praktijk, de één als solist, de ander in dienst van een groot gezondheidscentrum.

associëren is als een huwelijk - het goed houden van de relatie vergt aandacht en werkIk vergelijk het vormen van een maatschap wel met een huwelijk. En dissociëren kan net zo ingewikkeld en pijnlijk zijn als scheiden. Bij de meeste huwelijken staat de persoonlijke relatie voorop, zowel in tijd als in belang. Je hebt de tijd genomen om elkaar te leren kennen, vindt elkaar leuk en hebt ontdekt dat je bij elkaar past. In de aanloop naar het huwelijk zelf leg je een aantal dingen vast op papier.

Bij het vormen van een maatschap gaat het vaak juist over al die zaken die op papier vastgelegd gaan worden: financiële afspraken, juridische haken en ogen, wat wordt samen en wat blijft apart. Investeren in de relatie, elkaar als mens en als huisarts leren kennen, wordt vaak overgeslagen. ‘Dat komt vanzelf wel goed’, is vaak de optimistische gedachte. En in een deel van de gevallen klopt dat.

In iedere relatie ontstaan fricties en irritaties: de wc-bril die niet omhoog gaat, de sokken die naast de wasmand terecht komen. Vroeg of laat loop je daar ook in een maatschap of HOED tegenaan. Dingen die je partner doet die jij heel anders zou doen of zou willen. Of omgekeerd.

Als je getrouwd bent, moet je vaak ruzie maken, want daardoor kom je iets over elkaar te weten ~ Goethe (1749-1832)

Allereerst: wees gerust. Die botsingen horen er gewoon bij. Het is een fase in de ontwikkeling van iedere relatie. Bruce Tuchman heeft dit beschreven voor de ontwikkeling van teams: hij noemt deze fase storming (ik schreef er al eerder een artikel over). Het betekent gewoon dat je de verschillen tussen jullie ontdekt. De grote uitdaging is om door de verschillen heen te ontdekken waar jullie het wél over eens zijn, wat jullie verbindt. Dan kom je in de volgende fase (norming) en ben je goed op weg een goed-geolied team te worden waarin flow is.

Het gebeurt natuurlijk ook dat je het botsen niet uithoudt of dat de verschillen onoverbrugbaar zijn. In dat geval komt er een einde aan de relatie en gaan jullie uit elkaar. Al dan niet door middel van een vechtscheiding.

Lees ook over het vinden van een geschikte partner.

 

En nu jij

Wat zijn jouw ervaringen met het vormen van een maatschap? Hoe is de relatie tussen jou en je maat of maten gegroeid of veranderd in de loop der tijd? En wat heb je daarvoor gedaan?